Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 25 czerwca 2018

Małe i smaczne conieco z indyka

PYSZNE KOTLECIKI Z INDYKA

Uwielbiam takie dania... szybkie, proste i do tego smaczne! Co tu dużo mówić wystarczy trochę mięska z indyka oraz kilka standardowych dodatków i mamy przepyszne kotleciki dobre na obiad, kolacje czy też przekąskę...


Zacznijmy od tego co jest niezbędne... czyli kilka składników do wykonania...


SKAŁADNIKI


  • 1 pierś z indyka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera gouda
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • olej do smażenia 
  • przyprawy: sól, pieprz i jedna łyżeczka curry
Pierś kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy posiekaną cebula i wbijamy jajka, całkiem tak jak na normalne kotlety. Następnie dodajemy starty na tarce na dużych oczkach ser oraz posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki mieszamy z mąką i majonezem oraz doprawiamy do smaku pieprzem, solą i curry. Z doświadczenia wiem, że bez curry smakują równie dobrze więc nie panikujcie jeśli akurat zabranie Wam tej przyprawy w waszej doskonałej kuchni...

Wszystko należy dokładnie wymieszać. Następnie tak przygotowaną paciaje smażymy na oleju formując małe placuszki. 


To na patelce to wbrew pozorom nie jajecznica. I tu musicie wykazać się odrobiną wyobraźni i wyobrazić sobie 3 szt. placuszków. Trochę ich nie widać bo przy smażeniu robi się taka jakby piana ale po chwili znika i otrzymujemy przepyszne placuszki z mięsa indyka.


Najlepiej jest je wyjąć najpierw na papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nich nadmiar oleju a później pozostaje moja ulubiona część gotowania czyli.... jedzenie ;)





Na koniec dodam tylko, że jest z nimi tylko jeden problem... dość szybko znikają w niewyjaśnionych okolicznościach... 

Niezmiennie życzę SMACZNEGO...

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...