Szukaj na tym blogu

piątek, 4 listopada 2016

ZRÓB TO SAM - DOMOWA WĘDZARNIA

DOMOWA WĘDZARNIA
 
Dla mnie własna wędzarnia to idealne połączenie przyjemnego z pożytecznym. Jeśli posiadacie kawałek ogródka bardzo polecam budowę wędzarni. Oprócz pożytecznej roli wynikającej z możliwości samodzielnego przygotowywania pysznych i aromatycznych wędzonych mięs, ryb czy serów może również pełnić funkcję grilla a dodatkowo być ozdobą w ogrodzie.  



Dla mnie, miłośniczki ogrodów, ta druga funkcja jest nie mniej ważna. Z tego też względu wędzarnia musiała być po prostu ładna i dodatkowo wpasować się w charakter ogrodu. 




Chętnie podzielę się z Wami moją recepturą pysznych wędzonych mięs:
Przepis:
ok 10kg mięsa (szynka, schab, baleron, boczek itp)
7 litrów wody
0,9kg peklosoli
2 łyżeczki cukru
2 litry ziołowego wywaru*

*ziołowy wywar:
Składniki: 2 litry wody oraz przyprawy: pieprz, kolendra, gorczyca, ziele angielskie, liście laurowe, 10 ząbków czosnku.
Przygotowanie: do garnka wlewam 2 litry wody i wsypuję zioła. Gotuję a następnie parzę wywar kilka minut. Potem studzę i odstawiam na noc aby zioła oddały swój aromat. Ostatnim krokiem jest odcedzenie ziół od wywaru. 



W DUŻYM garnku przygotowuję roztwór z peklosoli, cukru i wywaru ziołowego. Do roztworu wkładam umyte mięso tak, aby mięso "schowało" się w zalewie i wstawiam do lodówki na 2 tygodnie. 



Po dwóch tygodniach mięso wyjmuję z roztworu i wkładam w siatki lub wiążę sznurkami. Na zdjęciu powyżej pokazałam mój patent na wkładanie mięsa w siatki. Wystarczy kawałek rury z PCV fi 110mm i postępować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na zdjęciach. Uwierzcie, zaoszczędziło mi to mnóstwo czasu i pracy:) 
Po osuszeniu mięso trafia do wędzarni. 





Tam wędzi się w dymie w temperaturze około 55 stopni Celcjusza. Do wędzenia używam sezonowanego drewna z drzew liściastych - zazwyczaj buku i olchy. Schab i polędwicę wędzę około 2 do 3 godzin, szynkę, baleron i boczek około 5 godzin.

 


Po uwędzeniu mięso parzę w wodzie w temperaturze około 85 stopni Celcjusza. Zasada co do czasu parzenia jest taka, że 1kg mięsa to godzina parzenia. Jeśli więc mam 3kg mięsa parzę 3 godziny. 
Ja polecam zrobić większą ilość mięsa i zamrozić. Jeśli zdecydujecie się na mrożenie zamroźcie mięso uwędzone, nie parzone. Zauważyłam, że efekt jest zdecydowanie lepszy, gdy mięso parzy się po rozmrożeniu. 




Smak samodzielnie zrobionych szynek jest nieporównywalny do tych kupionych w sklepie. A do tego frajda z własnoręcznie przygotowanych dań. Zaręczam Wam, że gdy spróbujecie raz, będziecie chcieli jeść już tylko własne szyneczki:)

Jak wspomniałam wcześniej wędzarnia może również pełnić funkcję grilla ogrodowego i elementu dekoracyjnego. U mnie specjalnie tak wymurowana, aby było miejsce na donice z kwiatami.

 
Konstrukcja wędzarni jak widać - murowana z cegły pełnej, posadowiona na ławie fundamentowej. Daszek ma konstrukcję drewnianą, pokryty jest deskami. 
Zachęcam męczyć i dręczyć synów, mężów tudzież ojców, żeby poświęcili tydzień swego urlopu i wymurowali cudeńko a na pewno nie będą żałowali! Smak wędzonych dań zrekompensuje wszystkie trudy! 
Jeśli ktoś chciałby poznać szczegółowe wymiary mojej wędzarni, proszę o informację. Chętnym wyślę rysunki z wymiarami potrzebnymi do budowy:) 




5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Nam z pomocą przyszedł oczywiście internet. Na you tube można znaleźć naprawdę wszystko, również instrukcję wykonania wędzarni. Przykładowa w linku poniżej. https://www.youtube.com/watch?v=o0qebXTWbLk

      Usuń