Placuszki z cukinii z sosem cacyki
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam leczo, cukinie z grilla, cukinie nadziewaną mięsem mielonym... ogólnie okropnie (okropnie, w znaczeniu bardzo) lubię cukinie więc nie dziwota, że z chęcią zaaprobowałam pomysł pod hasłem... "A może zrobimy placuszki z cukinii?" O tak z chęcią!
Składniki:
- cukinia - 1 kg
- cebula - 2 szt
- mąka - 1,5 szklanki
- jajka - 2 szt
- olej
- przyprawy, sól i pieprz
Od czego zaczynamy... od cukinii!
Bierzmy 1 kg cukinii. Jeśli nie masz wagi to podpowiem Ci to 2 duże cukinie bądź 3 średnie albo 4 małe ;) Cukinie zcieramy razem ze skórką na tarce o dużych oczkach.
Solimy ją i odstawiamy... żeby puściła trochę wody. Później będziemy musieli ją odsączyć, żeby placuszki nie były za rzadkie...

Następnie zabieramy się za cebulkę. Kroimy ją w kosteczkę....
No już zabierajcie się do dzieła no chyba, że macie pod sobą podkuchennego i
to on może to za Was zrobić.


Następnie mieszamy pozostałe składniki czyli mąkę z jajkami tak jak na ciasto...

Teraz pozostaje Nam tylko wszystko połączyć ze sobą... Cukinie z cebulką, mąke i jajkami. Pamiętajcie, żeby odsączyć cukinie z wody. Wyciskami na maksa. Jeśli tego nie zrobicie placki nie będą się trzymać i wyjdzie Wam smażona paciajka jajeczno podobna.
Mąka z jajkiem i cebulą maja dość gęstą konsystencje ale nic się nie przejmujcie bo dzięki cukinii w której jest dużo wody (nawet po odciśnięciu) zaraz będzie takie jak powinno, czyli będzie miało konsystencje ciasta na naleśniki.

Dalej pozostaje Nam już smażenie. Placuszki to mają być placuszki a nie placki giganty. Wtedy dobrze się Wam upieką i do tego będą bardziej podzielne...
Oczywiście standardowo placuszki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotego koloru.

Po zdjęciu z patelni dobrze jest je odsączyć na papierowym ręczniku.

Ścieramy ogórka. Ja jednego starłam ze skórką, drugiego bez... lubię jak trochę widać zielonego w sosiku...
Kroimy koperek...
Dodajemy jogurt...
Trochę soli i przeciśniętego przez praskę czosnku i finito....
Ja tak przygotowany sos wrzucam na chwilę do lodówki przed podaniem. Smaki lepiej się przenikają...
Na koniec zostaje Nam już tylko wszystko zjeść... Placuszki cukiniowe z sosem cacyki są przepyszne... Równie dobrze też smakują w wersji na słodko z dżemem porzeczkowym...

Te placuszki bardzo dobrze się sprawdzają również w formie przystawki...
Smacznego Głodomory.... ;)

Dalej pozostaje Nam już smażenie. Placuszki to mają być placuszki a nie placki giganty. Wtedy dobrze się Wam upieką i do tego będą bardziej podzielne...
Oczywiście standardowo placuszki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do uzyskania złotego koloru.

Po zdjęciu z patelni dobrze jest je odsączyć na papierowym ręczniku.
Teraz pozostaje tylko zrobić Sos cacyki... czyli tak zwana prościzna...
Potrzebujemy tylko ogórka,koperku, jogurtu (lub śmietany), czosnek, sól i pieprz...

Ścieramy ogórka. Ja jednego starłam ze skórką, drugiego bez... lubię jak trochę widać zielonego w sosiku...
Kroimy koperek...

Trochę soli i przeciśniętego przez praskę czosnku i finito....
Ja tak przygotowany sos wrzucam na chwilę do lodówki przed podaniem. Smaki lepiej się przenikają...
Na koniec zostaje Nam już tylko wszystko zjeść... Placuszki cukiniowe z sosem cacyki są przepyszne... Równie dobrze też smakują w wersji na słodko z dżemem porzeczkowym...

Te placuszki bardzo dobrze się sprawdzają również w formie przystawki...
Smacznego Głodomory.... ;)
Wygląda smakowicie :D Uwielbiam tzatziki :P
OdpowiedzUsuńJa lubię tzatziki i sos czosnkowy na zmiany ;) do mięs, placków itp
UsuńNarobiłaś mi ochoty na placuszki:) Przy tej okazji przypomniały mi się inne - placuszki z jabłkiem i cynamonem. Gdy nadarzy się okazja chętnie podzielę się przepisem. A Twoje dyniowe wyglądają mega apetycznie! Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńNo te moje dyniowe placuszki są faktycznie pyszne tylko szkoda, że nie z dyni ;P
UsuńOj tam, oj tam. Dynia, cukinia, co za różnica:) A kto wie, może wersja z dynią też byłaby dobra. Temat pozostawiam do rozważenia:)
OdpowiedzUsuń